muesli in potVorige week heb ik een yoghurtbowl met fruit en muesli met jullie gedeeld. Die muesli maak ik zelf, en hier vind je het recept. Ik maak mijn muesli zelf omdat ik yoghurt met vers fruit erg lekker vind, maar soms zin heb in een flinke dosis muesli erbij. De muesli die in de winkel wordt verkocht vind ik vaak te zoet. Dat komt doordat er veel suiker aan wordt toegevoegd, en daar houd ik niet zo van. Door zelf mijn muesli te maken weet ik wat erin zit, en heb ik niet te zoete muesli.

Een aantal jaar geleden kwam ik een recept tegen voor ‘granola’, vrij vertaald: muesli. Dat moest ik proberen! De eerste keer dat ik het gemaakt heb vond ik het resultaat te zoet, en heb ik door proberen en vaak maken uiteindelijk de juiste versie voor mezelf gevonden. 🙂 Nu is deze muesli knapperig, luchtig en smaakt naar koekjes. De vriend van mijn zus eet het gewoon zo, zonder yoghurt of iets dergelijks, omdat hij het zo lekker vind. Mijn moeder eet ook geen andere muesli meer. Betere reclame kan ik niet wensen!

Het recept resulteert in nogal veel muesli, dus doe ik een gedeelte in een glazen pot, sla een navulling luchtdicht op, en geef ook vrij veel weg. Een paar jaar geleden heb ik dit mijn moeder cadeau gedaan voor moederdag, in een glazen pot met een lintje erom, en het was een zeer geslaagd cadeau.

muesli ingrediëntenHome made muesli

  • 500 gram havermout (oatmeal)
  • 200 gram geraspte kokos
  • 250 ml olijfolie
  • 250 ml maple syrup
  • 400 gram gemengde noten, ongezouten
  • 1 tl zout

Verwarm de oven voor tot 150°C en bekleed 2 bakplaten met bakpapier.

Meng de havermout, kokos en zout door elkaar in een grote kom.

Hak de noten grof en voeg toe, roer door.

Voeg de olijfolie en maple syrup toe en roer goed door elkaar. Zorg dat alles goed verdeeld is.

Verdeel het mengsel over de bakplaten, en bak bovenin en in het midden van de oven voor 30 minuten. Wissel de bakplaten dan van positie, en draai 180 graden. Bak nog 10 minuten tot goudbruin.

Laat helemaal afkoelen en bewaar luchtdicht.

 

muesli in stukkenDe muesli is, wanneer het gebakken is en afgekoeld, eigenlijk 1 grote plaat geworden. Je moet het in stukken breken om te kunnen verwerken, maar dat maakt het zo lekker! Proeven is natuurlijk nodig, dus kies een groot stuk uit en eet lekker op terwijl je de rest verdeeld over potten en bakjes.

De oatmeal kun je voor minder dan een euro in de supermarkt vinden, en daar verkopen ze tegenwoordig ook maple syrup. Dit is Canadese stroop van de esdoorn, en is lichter van kleur en subtieler van smaak dan de Nederlandse appelstroop of pannekoekenstroop. Zelf vind ik het ook heerlijk op wafels.
De gemengde noten bestaan bij mij eigenlijk altijd uit hazelnoten, pecannoten, walnoten en cashewnoten. Dit is een kant-en-klare mix die je in elke supermarkt wel kunt vinden. Denk er wel om dat je de ongezouten versie gebruikt.

muesli op bordJe kunt zelf kiezen of je de geraspte kokos fijn of grof wilt hebben. Dat verschilt nogal per merk. Persoonlijk houd ik van grof geraspte kokos in dit recept, maar fijne werkt ook prima. Ga met wat jij lekker vindt of wat je kunt vinden in de winkel.

In principe is het een heel simpel gerecht, maar ik kan me voorstellen dat je er een beetje tegenop ziet om eraan te beginnen. Dat had ik eerst ook. Maar dat bakken in de oven en het draaien van de platen is echt een makkie. Het zwaarste werk is het mengen van de olijfolie en maple syrup door de droge ingrediënten. Hallo spierballen! 😉

Oh! Als je fruit lekker vind in je muesli, gebruik dan gedroogd fruit, en voeg dat pas toe ná het bakken. Vragen? Stel ze op de facebookpagina of hieronder in de reacties!

Liefs, Sifra

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *