Laatst kwam ik met een stuk Emmentaler kaas thuis. Impulsaankoop kun je het noemen. 😉 Maar wat lekker! Ik heb verschillende dingen bedacht die ik ermee zou kunnen maken, maar heb uiteindelijk besloten om er een lekkere pastasaus mee te maken. Met wat toevoegingen van groente en kruiden, ontstond de pasta met Emmentaler kaas.

Emmentaler kaas heeft een licht nootachtige smaak en doet het erg goed met bijvoorbeeld kastanjechampignons. Gezien het zomer is, wilde ik er een ietwat frisse tint aan geven. Daarom heb ik besloten om prei en lente ui te gebruiken. Voor de kleur wat kerrie en cherrytomaatjes, et voilà: een heerlijke pasta om je vingers bij op te eten!

Wat een heerlijke diepte geeft aan deze pasta, is de nootmuskaat. Vers geraspt natuurlijk het allerlekkerst! Maar gemalen kan natuurlijk heel goed. Wees wel voorzichtig. Nootmuskaat heeft een erg sterke smaak, gebruik het dus met mate. Als kind was ik er niet gek op, tegenwoordig vind ik nootmuskaat (mits met mate gebruikt) een mooie toevoeging aan veel dingen.

Voor 2 personen

  • 250 gram pasta naar keuze
  • 1 prei
  • 3 lente uitjes
  • 250 gram cherrytomaatjes
  • 100 gram Emmentaler kaas
  • 125 ml slagroom
  • 1 tl kerriepoeder
  • ¼ theelepel nootmuskaat, of naar smaak

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Snijd de onderkant van de prei en snijd overlangs doormidden. Houdt met het groene gedeelte naar beneden onder lopend water en verwijder het zand met je handen. Schud goed uit en snijd in brede ringen. Verwijder tijdens het snijden eventuele lelijke stukken blad door deze eraf te snijden.

Verwarm een beetje olie in een pan op laag vuur. Fruit de prei hier zachtjes in aan. Snijd ondertussen de lente ui in dunne ringen. Voeg toe aan de prei. Voeg wat zout en flink wat versgemalen peper toe. Voeg de kerrie toe en fruit even mee.

Rasp de Emmentaler. Voeg de slagroom toe aan de prei en warm even door. Voeg de kaas toe en laat smelten. Rasp nootmuskaat boven de saus en roer erdoor. Snijd ondertussen de cherrytomaatjes doormidden. Voeg deze toe aan de saus en warm kort mee.

Giet de pasta af, spoel af met heet water. Serveer met de saus.

In het recept wordt ¼ theelepel nootmuskaat aangegeven, maar gebruik hoeveel je zelf lekker vindt. Zelf ben ik nogal voorzichtig met nootmuskaat, in tegenstelling tot knoflook, want daar ben ik totaal niet voorzichtig mee. Het is maar net wat je lekker vindt! Begin met een klein beetje. Is dat goed te doen? Prima, voeg eventueel nog wat toe en roer door de saus. Blijf proeven! Dat is erg belangrijk.

In dit recept is heel goed knoflook of peterselie toe te voegen. Persoonlijk ben ik een fan van oregano, omdat dit de smaak van de Emmentaler complementeert. Voeg eventueel een ½ theelepel gehakte knoflook toe en fruit mee met de prei. Indien je groene kruiden gebruikt (peterselie, oregano, Italiaanse of Provençaalse kruiden, etc.) voeg deze toe met de lente ui en fruit even mee. De hoeveelheid die je toevoegt hangt af van je smaak, maar 2 theelepels is een mooi begin.

Veel kookplezier met dit kleurrijke gerecht!

Liefs, Sifra

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *