specerijen nasi met kipIedereen kent wel de nasi van de chinees, met hamblokjes en ei. Maar zelf nasi maken is natuurlijk veel lekkerder! Je kunt zelf kiezen wat je erin doet, en dat vind ik persoonlijk altijd een groot voordeel. Nu val ik regelmatig terug op dit basisrecept, omdat het makkelijk is, maar ook omdat het gewoon erg lekker is. Basisrecepten zijn een must in je repertoire, vooral omdat je dan iets hebt om op terug te vallen wanneer je even niet meer weet wat je nou moet koken. Daarbij is het gewoon makkelijk, omdat je het op de automatische piloot kunt maken, omdat je het al zo vaak hebt gemaakt en er bedreven in bent geworden.

Nu is nasi in elk huis anders, omdat iedereen andere dingen lekker vindt. Zie dit recept dan ook als een basisrecept en ga lekker experimenteren met groenten en kruiden! Zelfs de soort rijst kan veel verschil maken. Dus probeer uit en kijk wat bij jou past.

Zelf gebruik ik geen snelkook rijst, want dat vind ik niet lekker. En echt snel is het ook  niet, omdat naast 8 minuten koken het nog een kwartier moet staan… Koop een pak rijst, en kook het ongeveer 20 minuten in water. Meet per kopje rijst 1,5 kopje water af in de pan. Beetje zout erbij en doorroeren. Breng aan de kook, zet zacht en na 20 minuten is je rijst klaar!

ingrediënten nasi met kipNasi met kip

Genoeg voor 4 tot 5 personen

  • 6 eetlepels olie
  • 600 gram kipfilet
  • 3 kleine uien
  • 1 prei
  • 250 gram champignons
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 2 theelepels knoflook
  • 1/2 theelepel sambal (niet gek op pittig eten? laat dit dan achterwege)
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel djahé (gemalen gember)
  • 1 theelepel djinten (gemalen komijn)
  • 3 kleine kopjes rijst (ongeveer 200 gram)

Doe de rijst in een pan met 4,5 kopjes water en een beetje zout. Roer door. Breng op een kleine pit aan de kook. Zet het vuur zacht en laat 20 minuten met het deksel op de pan koken. De rijst zal het water opnemen. Wanneer het klaar is even doorroeren met een vork en de rijst is klaar voor gebruik.

Snijd ondertussen de kipfilet in blokjes. Snijd de ui en de paprika’s grof, de champignons in vieren en de prei in halve ringen.

Verhit 3 eetlepels olie in een wok of braadpan en fruit de ui hierin aan. Voeg de kipfilet toe en bak onder regelmatig roeren ongeveer 5 minuten. Voeg de knoflook en sambal en de specerijen toe. Roer goed door.

Verhit een koekenpan zonder olie of boter op hoog vuur. Doe de champignons erin wanneer de pan heet is. Giet er 3 eetlepels olie overheen en roer of schud meteen goed om. Zo bak je de champignons het lekkerst, maar het kan ook heel snel fout gaan, omdat je op hoog vuur bakt. Dus blijf erbij en roer of schud vaak! Wanneer de champignons gekleurd zijn, 5 tot 7 minuten, kun je het vuur uit doen. Denk erom dat de pan nog even heet blijft, dus roer af en toe even door.

Doe ondertussen de paprika bij de kip en roerbak mee. Voeg de champignons en de prei toe en roer door. Bak ongeveer nog 5 minuten. Breng op smaak met peper en zout.

Voeg de rijst toe wanneer deze klaar is, en roer het geheel goed door elkaar.

Eet smakelijk!

 

nasi met kipDit is een basisrecept. Je kunt hier zo ongelooflijk veel variaties op maken. Experimenteer met groenten, kruiden (ik mag ook graag Provençaalse kruiden of peterselie toevoegen), specerijen en soorten rijst. Ander soort vlees kan natuurlijk ook nog!

Tip

Geen zin in veel snijwerk? Koop een zak van 400 gram gemengde groenten zoals roerbak groenten of Thaise mix bij de supermarkt. Uitje fruiten, kip erbij, groenten erbij en klaar is je basis! 😉

Hoe maak jij graag  nasi? Let me know!

Liefs, Sifra

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *