chocolade ijs geserveerdVoordat je denkt: dat kan ik niet, wacht! Iedereen kan ijs maken. Jij dus ook. Hoe? Dat ga ik je vertellen. En je hebt er geen ijsmachine voor nodig. IJs maken is niet echt heel moeilijk, hoewel het wel wat intimiderend kan overkomen. Eigenlijk is het niets méér dan wat ingrediënten mengen en dat mengsel invriezen.

IJs wordt over het algemeen gemaakt op basis van een custard (vrij vertaald: vla), wat op zijn beurt weer gemaakt is op basis van eieren. Hierdoor moet het mengsel worden verwarmd en weer afkoelen, voordat het klaar is voor gebruik. Hoewel dit een heerlijk romig ijs geeft, vind ik het vaak te veel gedoe. Daarom was ik blij dat ik een recept tegenkwam voor ijs zonder eieren! Dit recept heb ik sindsdien zo vaak gemaakt dat ik de tel ben kwijtgeraakt, een blijvertje dus!

Na een aantal aanpassingen is het ijs nu helemaal aangepast naar mijn smaak. Zo zit er veel minder suiker in dan de eerste keer dat ik het maakte. En ik heb een gedeelte van de slagroom vervangen door melk. Ook het cacaogehalte heb ik aangepast, en het ijs heeft een intense chocoladesmaak.

Sinds ik een ijsmachine heb maak ik veel vaker ijs, omdat het gewoon veel makkelijker is om te maken met een machine dan met de hand. Het is minder werk. IJs maken zonder ijsmachine betekent dat je het vaker moet doorroeren tijdens het invriezen. Qua tijd maakt het niet veel uit of je een machine gebruikt of ijs met de hand maakt.

chocolade ijs ingrChocolade ijs

Voor 1 liter ijs.

  • 50 gram ongezoete cacaopoeder
  • 75 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 500 ml volle melk
  • 500 ml slagroom
  • 2 eetlepels vanille essence

Roer de cacaopoeder en de suiker door de melk met een garde, tot de suiker opgelost is. Roer de slagroom en de vanille erdoor.

Doe het mengsel over in een ijsmachine en draai ijs.

Of: bekleed een cakevorm met plasticfolie en doe het mengsel hierin. Plaats onafgedekt in de vriezer. Roer elk uur door zodat de ijskristallen die zich hebben gevormd breken en verdwijnen. Doe het mengsel eventueel over in een kom en meng met een elektrische mixer wanneer het te lastig wordt om met de hand te roeren.

Haal 15 minuten voor serveren uit de vriezer.

 

chocolade ijs bannerDit ijs is een van mijn favoriete recepten. Maar dat betekent niet dat ik geen andere recepten voor ijs meer uitprobeer. Regelmatig probeer ik nieuwe dingen en recepten. Maar overal valt wat aan te verbeteren, dus is het een proces van herhaling en verandering en nog meer herhaling tot het recept helemaal naar wens is.

Welk ijs is jouw favoriet? En welk ijs zou je zelf graag nog eens maken?

Liefs, Sifra

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *