zweedse cake met koffieDit recept heb ik ooit eens gelezen van een Zweedse schrijfster/foodblogger, en heb er toen speciaal een kleine vorm voor gekocht. Na wat aanpassingen is de cake echt super, en goed genoeg om hier te delen. 🙂 In mijn repertoire is deze cake bekend als de Zweedse cake, omdat het een van de eerste cakerecepten uit Scandinavië was die ik gemaakt heb.

Wat me vooral opvalt aan bakrecepten uit Scandinavië is dat ze over het algemeen net iets anders gemaakt worden dan andere recepten die ik tegenkom. De boter wordt gesmolten en afgekoeld gebruikt. En in plaats van de boter met de suiker luchtig te kloppen, worden de eieren en de suiker samen gemixt. Dan worden de rest van de ingrediënten toegevoegd, en dan pas wordt de boter toegevoegd. Ik kan niet zeggen wat ik lekkerder vind, maar ik vind het wel leuk om verschillende bereidingen uit te proberen.

Deze cake heb ik door de jaren heen een aantal keer gemaakt. Het is een vrij simpel recept, hoewel ik me kan voorstellen dat je misschien denkt waar je amandel essence vandaan moet halen. Zelf koop ik het bij een toko, maar het kan zijn dat een Turkse supermarkt het ook heeft.

zweedse cake ingrZweedse cake

Voor een cake van 20 cm Ø.

  • 200 gram suiker
  • rasp van 1 citroen
  • 2 eieren
  • 1/4 theelepel zout
  • 1 theelepel vanille essence
  • 1/2 theelepel amandel essence
  • 140 gram bloem
  • 120 gram boter
  • 20 gram amandelschaafsel
  • 2 eetlepels suiker

Verwarm de oven tot 180°C. Vet een ronde bakvorm van 20 cm Ø in met boter.

Smelt de boter op laag vuur en laat afkoelen.

Rasp alleen de gele schil van de citroen en doe bij de suiker. Wrijf dit met je vingers erdoor.

zweedse cake citroensuikerKlop de eieren er 1 voor 1 door. Voeg de volgende pas toe wanneer de vorige volledig is opgenomen.

Voeg de zout en de vanille- en amandel essence toe en klop erdoor.

Zeef de bloem en vouw door het beslag.

Vouw de boter door het beslag.

Doe het beslag in de vorm en strijk glad. Bestrooi met de amandelschaafsel en 2 eetlepels suiker.

Bak 25 tot 30 minuten. Test de cake op gaarheid na 25 minuten door een satéprikker in het midden te steken. De cake is gaar wanneer er geen beslag aan de prikker blijft kleven.

 

zweedse cake voor ovenHet leuke aan deze cake is dat hij een gelaagde smaak heeft. De citroenrasp met de suiker, en de vanille- en amandel essence. De smaak is heel anders dan welke cake ook die ik ooit heb geproefd. Zelf vind ik ‘m erg lekker en voel ik me ernstig volwassen wanneer ik deze cake op tafel zet. 😉

De topping van geschaafde amandelen en suiker maakt de cake erg feestelijk en het is een traktatie die men niet snel vergeet.

Liefs, Sifra

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *