Wafels zijn in Nederland nog niet zo ingeburgerd als ontbijt materiaal, en waarom niet zou ik niet weten. Het is heerlijk om op zondagmorgen eerst eventjes in de keuken te staan om een paar wafels te maken, en die dan rustig op te eten met een grote kop koffie en een glas verse jus d’orange erbij. Gewoonweg comfortfood.
Ik heb het niet over van die zware en compacte Belgische wafels die je bij een kraampje op de markt koopt, maar luchtige zachte wafels. In dit recept gebruik ik ook citroen, waardoor ze een frisse toon krijgen. Stiekem wil je er meer dan 2, geloof me 😉 De ricotta maakt ze super zacht van smaak, en heel veelzijdig in gebruik. Zelf maak ik ze vaak klaar met banaan en esdoornsiroop, maar blauwe bessen, frambozen, bramen, aardbeien of gewoon simpel slagroom kan ook heel goed!
Het voordeel van deze wafels is dat ze heel goed in te vriezen zijn, en daarom maak ik vaak een dubbel recept. Dan kan ik alle ricotta gebruiken, en heb ik niet een half bakje waarvan ik niet weet wat ik ermee moet doen. En ik heb een voorraadje wafels in de vriezer. Ze zijn in no time ontdooid en met een half minuutje in de magnetron heb je warme wafels. Nog lekkerder!
Citroenwafels met ricotta en maanzaad
Genoeg voor 14 wafels.
- 200 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 1/2 theelepel baksoda
- 1/2 theelepel zout
- 1 citroen
- 3 eetlepels suiker
- 125 gram ricotta
- 2 eieren
- 100 gram ongezouten boter
- 180 ml melk
- 1 theelepel vanille essence of -extract
- 2 theelepels maanzaad
Verwarm een wafelijzer.
Smelt de boter op laag vuur en laat afkoelen.
Boen de citroen goed schoon onder heet water, rasp de gele schil en voeg bij de suiker. Pers de citroen uit.
Meng in een grote kom de bloem, het bakpoeder, de baksoda en het zout met een garde.
Wrijf met je vingers de citroenrasp door de suiker waardoor deze geurig wordt. Voeg bij het bloemmengsel en roer erdoor met de garde.
Meng in een kleine kom de afgekoelde boter met de ricotta, de eieren, het citroensap, de vanille en de melk tot een gladde substantie.
Doe het vloeibare mengsel in 1 keer bij het bloemmengsel en roer met een houten lepel door elkaar. Roer niet teveel, een paar klontjes hier en daar is geen probleem.
Voeg de maanzaad toe en roer erdoor.
Bak wafels. Serveer met esdoornsiroop en plakjes banaan.
Zoals ik al eerder zei kun je variëren met de topping. Probeer uit wat je lekker vindt! Kinderen zijn vooral gek op wafels met banaan of aardbeien. Esdoornsiroop is tegenwoordig in de supermarkt te vinden, en is milder van smaak dan gewone stroop. Maar dat kun je natuurlijk ook gebruiken. 🙂
Liefs, Sifra