Dit is een geweldig recept! Omdat ik een paar overrijpe bananencake met chocolade en pecannoten in vormbananen had liggen, heb ik het een keer geprobeerd, ondanks dat ik  niet helemaal overtuigd was. Want erg smakelijk klinkt het niet: bananencake. Maar het was hemels! De bananen proef je niet, dat was een verrassing. Ze vervangen een gedeelte van de boter, dus je kunt ook nog schuldvrij eten ook. 😉

Ik betrap mezelf er regelmatig op dat ik bananen expres wat te lang op de fruitschaal laat liggen, zodat ik weer overrijpe bananen heb en daarmee dus een excuus heb om deze cake te maken. Want het is een heerlijk tussendoortje en geweldig bij de koffie. Uit de vriezer zijn de plakken met een half uurtje ontdooid, en dus perfect als je snel een traktatie wilt hebben.

koffie met cakeSinds de eerste keer dat ik deze cake gemaakt heb is het een blijvertje gebleken. Ik heb veel dingen uitgeprobeerd met dit recept. Zo heb ik de helft van de bloem weleens vervangen door volkorenmeel. Dat zorgt ervoor dat een plak cake veel meer vult, en dan heb je eigenlijk ontbijt. Maar wel een ontbijt met chocolade. 🙂

In het originele recept werden walnoten genoemd, maar die had ik niet in huis, dus gebruikte ik pecannoten. Later heb ik de cake gemaakt met walnoten, maar ik kwam tot de ontdekking dat ik pecannoten veel lekkerder vond. Dus nu maak ik de cake alleen nog maar met pecannoten.

ingrediënten bananencakeOok met de chocolade heb ik geëxperimenteerd. Zo heb ik verschillende soorten pure chocolade geprobeerd, en zelfs een keer de cake met melkchocolade gemaakt. Uiteindelijk ben ik tot de ontdekking gekomen dat ik pure chocolade van ongeveer 55% cacaobestanddelen het lekkerste vind in de cake. Natuurlijk kun je ook chocolade met een hoger percentage aan cacaobestanddelen gebruiken, het ligt maar net aan je smaak. In het bakken wordt over het algemeen pure chocolade gebruikt, omdat het zijn smaak behoudt tijdens de bereiding.

Verder is het vrij simpel: je maakt de basis en voegt smaakmakers en vulling toe.

Cake met stukjes chocolade en pecannoten

  • 250 gram bloem
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 125 gram boter
  • 100 gram bruine suiker
  • 2 grote eieren
  • 3 overrijpe bananen
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 eetlepel vanille essence (indien je vanille extract gebruikt: 1 theelepel)
  • 1 eetlepel water
  • 200 gram pure chocolade (+/- 55% cacaobestanddelen is goed, meer mag ook)
  • 150 gram pecannoten

Verwarm de oven voor op 175°C. Vet een cakeblik in met boter en bestuif met bloem. Klop het teveel aan bloem eruit.

Prak de bananen in een kom. Meng de bloem met het bakpoeder en zout in een middelgrote kom met een garde.

Doe de boter in een grote kom en bewerk even met de handmixer zodat het zachtgeroerd is. Voeg de suiker toe en klop het geheel licht en luchtig, ongeveer 3 à 4 minuten. Hoe langer je klopt hoe luchtiger de cake uit de oven komt.

Klop 1 voor 1 de eieren erdoor. Mix 1 minuut na elk ei. Schraap af en toe de wanden van de kom schoon, zodat je een egaal beslag krijgt.

Klop de geprakte bananen met de citroensap, vanille extract en het water erdoor. Hetkan lijken alsof het mengsel is gaan schiften, maar dat is niet erg.

Voeg in 1 keer het bloemmengsel toe en klop tot het allemaal net gemengd is, maar klop niet te lang.

Hak de chocolade en pecannoten in stukjes. Voeg toe aan het beslag en roer erdoor met een houten lepel of een spatel.

Doe het beslag over in het cakeblik en bak in het midden van de oven ongeveer 50 minuten. Ga checken bij 45, zodat hij niet te droog wordt.

Laat 20 minuten afkoelen in de vorm, haal dan de cake eruit en laat helemaal afkoelen op een rooster. Snijd in dikke plakken en deel uit, of houd het lekker voor jezelf. Doe ze dan per 2 in een boterhamzakje en bewaar in de vriezer.

Zelf hak ik de chocolade en pecannoten niet te fijn, omdat ik graag herken wat ik eet. Maar dat is ieder zijn eigen smaak! De pecannoten hak ik niet eens, die breek ik alleen even doormidden met mijn vingers.

Citroensap kun je gewoon uit zo’n flesje halen, want voor 1 theelepel ga ik  niet een hele citroen persen. Werkt net zo goed.

Ik hoop dat deze cake net zo’n succes wordt bij jou als bij mij en mijn familie.

Liefs, Sifra

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *